Tälle sivulle kokoamme vammaisperheiden omia kokemuksia erilaisista huvipuistoista.

Tiesithän, että useissa maksullisissa retkikohteissa, kuten huvipuistoissa vammaisen (lapsen) avustajalta ei peritä maksua. Käytännöt vaihtelevat, kysy paikan päältä ohjeet! Avustajalta ei peritä maksua esim. seuraavissa paikoissa:
 • Linnanmäki (Helsinki) - avustaja tarvitsee "avustajakortin", joka haetaan infopisteestä
 • Muumimaailma (Naantali)
 • Skansen (Tukholmassa)
 • Särkänniemi (Tampere) - avustaja tarvitsee avustajan erityisluvan, ks. alla
 • Viherlaakso (Jyväskylässä)

Sisällysluettelo

Linnanmäki
Muumimaailma
Särkänniemi
Viherlaakso


Linnanmäki

Helsinki

Lintsi.jpg
 • "Saattajakortti", jolla avustaja pääsee avustettavan mukaan laitteisiin, annetaan vammaisen henkilön avustajalle infopisteestä. Saattajakortti on maksuton, mutta avustettavalle ostetaan tavallinen pääsylippu.
 • Ylivilkkaalle lapselle, jolle jonottaminen on kovin vaikeaa, voi infopisteestä saada "jonon ohi" -luvan.
 • Pyörätuolia käyttäviä varten on tehty lista laitteista, joihin on olemassa esteettömämpi reitti kuin se mitä tavallisesti laitteeseen mennessä käytetään (pyydä infosta!).
 • Tiedot Linnanmäen asiakaspalvelusta 27.6.2007

"Lintsipäivää suunnitteleville pitkäaikaissairaiden perheille tiedoksi, ettei Linnanmäen alueelta löydy minkäänlaista lepotilaa kun väsy/ kivut yllättävät. Linnanmäen hlökunnan mukaan lepotilan tarvetta ei ole tuotu koskaan ennen esiin. En tarkoita nyt tilaa mihin mennään päiväunille vaan näille, jotka tarvitsevat lepotilaa kun fyysinen jaksaminen loppuu tai tarvitsevat sairautensa hoidon vuoksi rauhallista tilaa. Lähinnä siis lepotilaa hieman isommille kuin rattaissa liikkuville asiakkaille. Mikäli näette asian tarpeellisena, laittakaa toivetta Linnanmäen palautesivulle." (Jaatisposti #15069) - Kun saatte kuulla, että Lintsille on saatu lepohuone, kertokaa, niin poistamme tämän kommentin!


Muumimaailma

Naantali

Muumimaailma.jpg

"Tervehdys kaikille aurinkoisesta Naantalista ja Muumimaailmasta. Vietimme siellä oikein mukavan ja lämpimän päivän. Pojallamme oli mukana avustaja joka pääsi ilmaiseksi sisään, näin olin lukenut että siellä tavataan tehdä, ja olihan hyvä huomata kuinka avuliasta ja ystävällistä palvelua saimme. Kangoo-rattailla pääsimme lähes joka paikkaan ja Muumihahmot huomioivat erityisen hyvin Pojankin, vaikkei hänen puheestaan aina saanutkaan selvää." (Jaatisposti # 8334)

"Aikaisemmasta poiketen suhtautuminen oli huomattavasti myönteisempää. Toinen vanhemmista pääsi ilmaiseksi avustajana sisään (avustaja sai saman rannekkeen kuin lapselle ostettiin). Teatteri Emman näytöksiin sai pyörätuolin kantaa eturivin eteen keskelle, josta lapsen oli helppo seurata näytöstä (lapsellamme on myös huono näkö). Viime vuonna kun käskettiin olla vähän siellä syrjässä. Tosin jonkinlainen ramppi olisi kiva, jotta teatteriin olisi helpompi mennä. Lisäksi muumihahmot huomioivat hyvin pyörätuolissa olevan lapsen.Pyörätuolilla on helppo liikkua, myös metsään rakennetulla Nyytin polulla. Ainoastaan Muumitalon kanssa joutuu vanhempien lihasvoima koetukselle, kun lapsi täytyy kantaa ylös taloon." (Jaatisposti # 8233)


Särkänniemi

Tampere

Särkänniemi 2.jpg
 • Mikäli asiakkaalla on liikuntarajoitteeseen, näkö-, kuulo-, tai kehitysvammaan liittyvä erityisavun tarve, hänen avustajalleen myönnetään erityislupa. Erityislupa mahdollistaa vierailun laitteissa ja kohteissa yhdessä avustettavan kanssa.
 • Luvan saa kysymällä lippukassalta tai pääportin infosta, jolloin lippukassa/infon työntekijä ottaa asiakaspäällikköön yhteyttä. Erityislupa myönnetään aina asiakaspalvelupäällikön kautta, kesähenkilökunnalla ei ole valtuuksia päästää alueelle asiakkaita veloituksetta. Asiakaspalvelupäällikkö ei saavu paikalle tekemään diagnoosia, vaan keskustelemaan asiakkaan tarpeista.
 • Autististen lasten avustajalle erityislupa myönnetään, mutta linjaus on, että ADHD-lapsille sitä ei myönnetä.
 • Avustajan tulee olla vähintään 15-vuotias.
 • Jos perusteltu tarve olemassa, asiakaspalvelupäällikkö voi myöntää avustettavalle "Erityisvieras" -lapun, joka oikeuttaa pääsemään laitteisiin jonon ohi ja ajamaan kaksi kierrosta samaan syssyyn.
 • Tiedot Särkänniemen myyntipalvelusta 3.8.2010


Viherlaakso

Jyväskylässä

Peukkula.jpgviherlandia.jpg
"Pakko kehua Viherlaaksoa, poikamme halii kaikkia hahmoja todella rajusti, mutta siellä ei tullut yhtään poikkipuolista huomautusta, vaan ohjasivat ja ottivat aivan mielettömän loistavasti mukaan joka satuun ja leikkiin. Todella positiivinen yllätys ja paikka koko perheelle."

"Kaikki muksumme ikähaarukalla 10-1 v viihtyvät erinomaisesti siellä koko päivän, puuhaa riittää. Ja pyörätuolilla pääsee liikkumaan ulkona oikein hyvin, pieniin taloihin ahtautuminen voi olla haasteellisempaa, taidettiin pojan kanssa kävellä sisätilat läpi."

Jos et tiedä paikkaa, se on: "Viehättävä puisto, jossa on Ruususen linna, Lumikin talo, merirosvolinna, keksijän talo, noita Nokkosen talo ja tietenkin Hilarius hiiren talo. Sieltä löytyy myös erilaisia leikkihärveleitä, seikkailupolkua ja intiaanileiri. Parasta on kuitenkin ylen ystävälliset ja puhuvat hahmot."

alkuun.gif

Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen