Yhdessä tekeminen ja harrastaminen voi tuoda valtavasti iloa. Parhaimmassa tapauksessa se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja keskinäistä rakkautta. Siksi perheelle yhteinen harrastus voi merkitä hyvin paljon. Vaikka vammaisperheen yhteistä harrastusta - harrastusta, jossa kaikki osallistuvat ja jonka parissa kaikilla on kivaa - ei aina ole kovin helppoa löytää, se voi kuitenkin olla mahdollista. Sen todistavat useiden perheiden kokemukset. Toki näitä harrastuksia on mahdollista harrastaa pienemmälläkin porukalla.

Sisällysluettelo

Harrastaminen yhdessä
Laskettelu
Lintubongaus
Pyöräily
Retkeily ja matkailu
Tarkkuussuunnistus
Uiminen koko perheen harrastuksena


Aiheesta muualla tässä wikissä:
 • Uiminen - lämpimän veden uima-altaita, uintiryhmiä, esteettömiä uimarantoja
 • Retkelle ja matkalle - huvipuistoja, retki- ja matkakohteita


Harrastaminen yhdessä, esimerkiksi koko perheen voimin


Koko perheen harrastuksessa kaikki perheenjäsenet ovat mukana (tai ainakin usea perheenjäsen), kaikki osallistuvat ja kaikilla on oikeasti hauskaa. Perheelle (olipa perhe minkä kokoinen tahansa) yhteinen harrastus voi olla huikea juttu. Parhaimmillaan yhdessä tekeminen jollakin porukalla voi tuottaa mm. iloa ja hauskoja hetkiä, onnistumisen tunnetta, yhteen kuuluvaisuuden tunnetta, voimia, onnellisuuden ja rakkauden tunteita. Siksi yhteisen harrastuksen eteen kannattaa vähän ponnistellakin.

Mikä voisi olla teidän perheenne yhteinen harrastus?
Laskettelu?
monoskirukalla22.gif
Lintubongaus?
pyrstotiainen2.gif
Pyöräily?
pyoraillaan2.gif
Retkeily?
pirttimaessa22.gif
Tarkkuussuunnistus?
tarkkuus22.gif
Uiminen?
uinti2.gif
Jotain ihan muuta?

Liikkeelle voi lähteä vaikka siitä, mikä harrastus olisi ainakin jonkun perheenjäsenen mielestä kivaa. Olisiko muiden mahdollista jakaa harrastus ja ilo siitä hänen kanssaan? Oikea koko perheen harrastus on tosiaankin koko perheen mielestä kivaa, mutta jos joku perheenjäsen on aluksi vastahakoinen, ei kannata ihan heti luovuttaa. Kokemuksen mukaan tuo vastahakoisin perheenjäsen saattaa pian olla innokkain koko joukosta.

Vammaisten lastemme osallistumiseen tarvitaan usein erityisjärjestelyjä ja/tai apuvälineitä. Lisätietoa saa kysymällä kavereilta ja esimerkiksi Malikkeesta, Soliasta, Jaatispostista... Ja tietenkin lukemalla, mitä vinkkejä muut perheet ovat tälle sivulle antaneet. Lisääthän omat vinkkinne!Laskettelu


Tarjolla on monenlaisia laskettelun apuvälineitä, joiden avulla koko perhe saadaan mäkeen. Laskettelun apuvälineitä on mahdollista vuokrata, mutta jotta niitä voi käyttää, tarvitaan käyttöopastusta. On tärkeää, että perheenjäsenet, kaverit, henkilökohtainen avustaja tai opas saavat opetusta siihen kuinka rinteessä voi laskea erityistä tukea tarvitsevan ihmisen kanssa, jotta laskettelusta voi tulla yhteinen harrastus. Alkuun voi päästä esimerkiksi näin:
 • Menkää mukaan Malikkeen tai muun järjestäjän laskettelutapahtumaan, sieltä on helppo ja hauska aloittaa.
 • Varaa yksityistunti soveltavan alppihiihdon opettajalta, joita löytyy eri puolilta Suomea. Luettelo opettajista ja hiihtokeskuksista, joista voi vuokrata hiihdon apuvälineitä löytyy sivulta www.ski.fi/soveltava_alppihiihto
 • Ja kun olette oppineet käyttämään laskettelun apuvälinettä itse, voitte vuokrata välineen ja painua mäkeen ilman opettajaa.
 • Huom. jos perheessä on - erityislapsen lisäksi - muu perheenjäsen, joka ei osaa lasketella, kannattaa panostaa omiin laskettelutunteihin (ks. kertomus alla).

Lasketteluun on tarjolla monenlaisia apuvälineitä niin kelkkalaskettelijalle...
kuin pystylaskettelijoille (suksien päällä seisovalle laskettelijalle).
monoskirukalla.gif
pystylaskettelu1.gif

Vammaisperheiden kokemuksia eri laskettelurinteiltä löytyy retkeily- ja matkailusivuilta.

Näin eräästä Jaatisperheestä tuli "Laskettelua Harrastava Perhe", vaikka se ei ollut helppoa (Jaatisposti 17.3.2006):
"Perheestämme ei tullut "laskettelua harrastava perhe" helposti eikä nopeasti. Ilman ulkopuolista apua se ei olisi toteutunut koskaan. Lapsemme ei osaa liikkua itsenäisesti lainkaan, mutta kiitos Malikkeen järjestämien talviliikuntatapahtumien, tutustuimme kelkkalasketteluun jo vuosia sitten. Pikku pirpanamme (silloin ehkä 3-v.) pääsi laskettelemaan hiihdonopettajien viemänä - ja voi sitä iloa! Sen jälkeen olemme hakeutuneet joka vuosi johonkin kelkkalaskettelutapahtumaan, jossa joku taitava kelkkalaskettelija lasketti lasta. Perheen isä (entuudestaan laskettelija), pani innoissaan sukset jalkaansa ja lähti mukaan mäkeen. Perheen äiti (entuudestaan laskettelu- ja erityisesti hissipelkoinen, lasketellut nuorena ainoastaan sosiaalisesta painostuksesta, eikä koskaan oikeasti ollut oppinut ko. taitoa) sai aina jollain konstilla livettyä suksilta paeten esim. kahvilaan odottelemaan. - Lapsella oli hauskaa, mutta tätä järjestelyä ei vielä voinut varsinaisesti kutsua perheen yhteiseksi harrastukseksi. Tänä talvena tapahtui muutos. Hiihtolomalla perheen isä ilmoitti, että nyt hän on oppinsa saanut ja voi laskettaa lasta kelkassa itsenäisesti. Pani toimeksi, varasi Messilän hiihtokoulusta Biski-laskettelukelkan lapselle - ja voitteko kuvitella, hiihtokoulusta hiihdonopettajan perheen äidille. Siinä eivät vastustelut auttaneet, vaan mäkeen jouduttiin, koko perhe. Ja ihme tapahtui. Hiihdonopettaja oli todellinen herrasmies, joka opasti perheen vapisevan äitiparan mäkeen ja hiihtohisseihin, kädestä pitäen (terveisiä vaan Paavolle Messilään!). Kyllä äitiä harmitti, ettei ollut aikaisemmin älynnyt mennä hiihtokouluun... Näiden parin viikon aikana perheemme on käynyt jo kolmasti mäessä - ja kaikki ovat lasketelleet. Upeaa on ollut! Koko perheellä."


alkuun.gif

Lintubongaus


Lintujen bongaus sopii hyvin koko perheen harrastukseksi, sillä sitä voi harrastaa monella tapaa. Lintuja voi kuunnella ja bongata livenä, vaikka omassa pihassa tai yhteisillä retkillä luontoon. Paljon yhteistä iloa voi myös tuottaa lintujen opiskelu kuvista tai lintujen äänien kuunteleminen CD:ltä. Tarjolla on myös laulava lintukirja (kirjassa mukana lintujen äänet). Laulava lintukirja löytyy myös iPad-ohjelmista. Kehitä lintubongauksesta teidän perheellenne sopiva, oma muoto!

Tässä muutama vinkki alkuun pääsemiseksi:
 • (Aloittelevallekin) lintuharrastajalle löytyy paljon mielenkiintoista tietoa BirdLife Suomi ry:n sivulta.
 • Lintukirja, josta voi kuunnella lintujen ääniä nappia painamalla: Linnut äänessä. 150 Pohjolan lintulajia äänineen. Kirjoittajat; Pedersen Jan, Svensson Lars, Peltomäki Jari, Varesvuo Markus. www.tammi.fi
 • Lintujen ääni -CD: Opplev Naturen 2007: Laululinnut. www.birdlife.fi
 • iPad-täppärillä tai iPhonella voi käyttää Birds of Northern Europe -ohjelmaa, laulava lintukirja sekin.
 • Pihabongaus-tapahtuma: Lintujen bongausta omalla pihalla (tai muulla paikalla) tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Lue lisää www.birdlife.fi
 • Kokoamme tietoa "suhteellisen esteettömistä lintujen tarkkailupaikoista" JaatisWikin retkeilysivulle.

Omia kokemuksia:
pyrstotiainen.gif
Pyrstötiaisia
Kuva Ulla Rantakari
Pihabongaus

Meillä on jo kolmatta vuotta menossa kotikutoinen versio bongauksesta: olemme listanneet paperille vuoden ensimmäisen havainnon jokaisesta lintulajista, jonka pystymme tunnistamaan omalta tontilta, siis joko ikkunasta tai pihasta. Listalla on nyt yli 50 lajia, varpushaukka viime vuoden eksoottisimpana vierailijana. Tunnistamisen helpottamiseksi keittiössä on kahdet kiikarit, digikamera (tuntomerkkien tallentamiseksi), ja kolme lintukirjaa. Tunnistamiseksi hyväksymme joko näkö- tai kuulohavainnon. Käki onnistuttiin viime kesänä jopa näkemään, ja monia lintuja ei kuule mutta näkee. Suosittelen lämpimästi!
tiaisia_002.JPG
Töyhtötiainen pihan ruokintapaikalla. Kuva on otettu ikkunan läpi tavallisella digikameralla.
Kuva Ulla Rantakari
lintubongaus.gif
Laajalahden lintutornin alatasolle pääsee pyörätuolilla. Kuva Jukka Ekman Jaatisen linturetkellä 2008.
Linturetket ja lintujen äänien opiskelu CD:ltä

Huomasimme haluavamme oppia lintutunnistusta pari vuotta sitten Jaatisen linturetkellä Villa Elfvikiin. Asia jäi hautumaan ja aktivoitui, kun löytyi aivan mainio kirja, jonka avulla voi kuunnella lintujen laulua. Kirja on riemastuttanut kaikkia, joiden kanssa olemme sitä selailleet. Lisäksi lintujen ääni-CD:n kuunteleminen on oudon rauhoittavaa ja on todella muodostunut koko perheen yhteiseksi ilon aiheeksi ja harrastukseksi.


alkuun.gif

Pyöräily


Pyöräilemiseen saatetaan tarvita erityisratkaisuja. Lapsonen pyöräilee mukana esimerkiksi peräkärryssä, takapakkarilla pyöräistuimessa, peräpyörässä, pyörätuolifillarissa, tandemissa... Näistä ja muista pyöräilyn välineistä löydät tietoa toimintavälineiden ja vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineiden vuokraamoiden sivulta www.valineet.fi . Kysellä kannattaa myös omasta apuvälinekeskuksesta.


Omia kokemuksia:
tonycross.gif
Kuvassa Kenguru-vuokraamon Tony Cross -peräpyörä, josta löytyy suurempia kokoja kuin tavallisten kauppojen peräpyöristä
Perhe on löytänyt yhteisen harrastuksen pyöräilystä (Jaatisposti 22.6.2006):

Ajattelin nyt kertoa meiden kesäharrastuksesta. Meidän perhe on nimittäin tänä kesänä alkanut pyöräillä. Kuopus (1,5 v "erityinen") istuu äidin takana turvaistuimessa ja 4- v "tavis" polkee isän pyörän jatkeena olevassa Trekin peräpyörässä. Peräpyörähän on ohjaustangon, polkimet + yhden renkaan sisältävä kokonaisuus, joka näyttää aikuisen pyörään kiinnitettynä ihan tandempyörältä. Pyöräillessä on monesti tullut mieleen, että peräpyörä saattaa olla meillä erittäin käyttökelpoinen kuopuksenkin kasvettua pyöräilyikään. Lapsen täytyy tietysti osata säilyttää tasapaino satulassa ja polkeakin lapsi voi vähän aikuisen avuksi, mutta ohjauksesta (ja jarrutuksista;-) ) huolehtii vanhempi yksinään. Muistaakseni peräpyörä maksoi n.250 euroa, joten hintakin on kohtuullinen moneen muuhun harrastukseen nähden, varsinkin kun peräpyörää voi säätää eli käyttöikä on useita vuosia eli todella isotkin lapset voivat polkea peräpyörää.alkuun.gif

Retkeily ja matkailu


Retkeily ja matkailu voivat olla mainio koko perheen harrastus. Retkeillä voi kodin lähellä, vaikka lähimetsässä voi olla jännittävää, kun niin ajattelee. Tietoja retki- ja matkakohteista koti- ja ulkomailla kootaan omille sivuilleen, tässä mielellämme kuulemme ajatuksianne retkeilystä ja matkailusta koko perheen harrastuksena.

Omia kokemuksia, vinkkejä:

Kotimme lähellä on pienen pieni suojelualue, joka on suota. Valitettavasti aluetta halkovat pitkospuut ovat niin kapeat, ettei niille ole asiaa pyörätuolilla, eikä edes lastenrattailla, ei sen puoleen. Mutta joka tapauksessa suon laitaan pääsee pyörätuolinkin kanssa, ja sinne retkemme usein suuntautuu. Suota haistelemaan, tuoksu on mahtava. Viereisellä lammella on usein sorsia ja niille varaamme mukaan jotain syötävää. Kun palan heittää ensimmäiselle sorsalle, huumaava siipien havina täyttää lammen, kun joka puolelta paikalle saapuu lisää. Elämys sinänsä!Tarkkuussuunnistusalkuun.gif


Tarkkuussuunnistus on liikuntaesteetöntä suunnistamista. Suomen Suunnistusliiton mukaan tarkkuussuunnistus soveltuu yhtä lailla erityisryhmille kuin normaalista suunnistuksestakin kiinnostuneille ja on oiva harjoitusmuoto esimerkiksi kartanlukua vasta harjoitteleville lapsille. Tarkkuussuunnistuksessa liikutaan metsässä hyväpohjaisilla kulku-urilla, joten siihen voi osallistua pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Tekniikka on suurinpiirtein seuraavanlainen: Tarkkuussuunnistaja etsii ensin karttaan merkityn katselutolpan, jolta käsin hän koettaa valita maastoon laitetuista rastilipuista sen, joka on merkitty karttaan. Kuulostiko monimutkaiselta? Alla olevien kuvien avulla asia havainnollistuu toivottavasti paremmin. Kuvat ovat Tampereen apuvälinemessuilta (2005), jonka Liikuntamaassa tarkkuussuunnistusta oli mahdollisuus kokeilla messuhalliin lavastetussa metsäisessä maastossa.

tarkkuus1.gif
Tarkkuussuunnistus

 • Tarkkuussuunnistaja saa liikkua vapaasti sellaisissa paikoissa, johon pyörätuolilla pääsee eli käytännössä poluilla ja teillä.
 • Tarkkuussuunnistaja suunnistaa kartan avulla numeroidulle katselutolpalle (kuvissa numerot 1 ja 2).
 • Katselutolpalta käsin tarkkuussuunnistaja valitsee 3-5 vaihtoehdosta rastilipun (kuvissa oranssi-valkoiset liput), joka sijaitsee karttaan merkityllä paikalla. (Kuvien rasteilla vaihtoehtoja on 3.) Tässä harjoitetaan kartanlukutaitoa! Karttamerkinnän lisäksi rastilipun sijainnista maastossa voidaan antaa myös vihjeitä. Esimerkiksi katselutolpalta 2 tarkkuussuunnistaja nimeää rastin, joka "sijaitsee risukon lounaisreunassa".
tarkkuus2.gif

Omia kokemuksia:

Kokemuksemme rajoittuvat kokeiluun apuvälinemessuilla (2005). Vaikutti mukavalta, mutta en ole keksinyt, miten tätä oikeasti pääsisi koko perheen kanssa harrastamaan oikeaan metsään. Auttakaa!

Auta JaatisWikiä kertomalla, miten olette päässeet harrastamaan tarkkuussuunnistusta. Liity wikikirjoittajaksi!


alkuun.gif


Uiminen


Jos perheen uinti onnistuu tavallisessa uimahallissa tai lähiuimahallissa löytyy erityisjärjestelyjä, jotka mahdollistavat uimisen, asiat ovat hyvin ja uimisesta on mahdollista saada koko perheen harrastus melko helposti. Aina uiminen ei lähiuimahallissa kuitenkaan onnistu lapsen erityistarpeiden vuoksi.

uinti.gif
Monella vammaisella lapsella on erityistarpeita, joihin uima-altaan ja muiden olosuhteiden tulee vastata, jotta uimisharrastus olisi mahdollista, esimerkiksi:
 • lämmin vesi
 • lämmin hallin ilma
 • meluttomuus
 • häikäisemättömyys
 • liikuntaesteettömät tilat
 • tilat, jotka eivät aiheuta lapsessa turvattomuutta ja jännittyneisyyttä

Wikisivulle Uiminen kootaan tietoja:
 • uimahalleista ja kylpylöistä, joiden lämminvesialtaaseen on satunnaisenkin kävijän mahdollista päästä uimaan
 • uintiryhmistä, jotka soveltuvat lapsille ja nuorille, joilla on erityistarpeita uimisen suhteen
 • esteettömistä uimarannoista.

Ja tähän saat mielellään kirjoittaa omia kokemuksianne uimisesta koko perheen harrastuksena:alkuun.gif


Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen